Wybierając zmywarkę należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych czynników:
Zależnie od zapotrzebowania, najlepszym rozwiązaniem będą maszyny tunelowe, kapturowe lub podblatowe.
Niezależnie od rodzaju zmywarki, idealne urządzenie powinny charakteryzować następujące cechy:
Ponieważ zmywarka jest inwestycją na lata, musi być trwała. Pod tym względem tradycyjnie prym wiodą urządzenia niemieckie.
Na zmywalni występuje duża rotacja personelu, więc maszyny powinny być proste w obsłudze. W tych warunkach znakomicie sprawdza się sterowanie jednoprzyciskowe, które ułatwia pracę i zapobiega pomyłkom.
Zmywarka jest jednym z najbardziej eksploatowanych urządzeń w kuchni, dlatego warto zdecydować się na model o bardzo wysokiej sprawności energetycznej. Dzięki specjalnym usprawnieniom (systemie filtrów, odzyskowi detergentów, podwójnym ściankom oraz całkowicie zamkniętym kapturom) zmywarki potrafią efektywnie oszczędzać wodę oraz środki myjące, np. zamknięty całkowicie kaptur w zmywarce kapturowej oszczędza dziennie ok. 6 kWh. Różnice pomiędzy modelami nie energooszczędnymi i energooszczędnymi sięgają 30 % kosztów eksploatacji rocznej, co jest znaczącą oszczędnością przy rosnących cenach energii.
Warto zwrócić uwagę na wszystkie ww. czynniki, by dokonać wyboru urządzenia, które okaże się dobrą inwestycją
Bardzo ważną grupę urządzeń, jakich nie może zabraknąć w każdym lokalu takim jak restauracja czy też dom weselny, stanowią zmywarki gastronomiczne. Z całą pewność wybór odpowiedniej zmywarki ma kolosalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Na rynku dostępna jest spora oferta tego typu sprzętów, dzięki czemu łatwo jest wybrać urządzenie idealnie dopasowane do potrzeb każdej kuchni.
Zmywarki gastronomiczne stanowią przede wszystkim gwarancję szybszego i bardziej efektywnego mycia naczyń. Dzięki temu nawet w lokalu o bardzo dużym natężeniu ruchu nie będziemy mieć problemu z dostępnością czystych naczyń, gotowych do serwowania gościom świeżych, ciepłych posiłków. Ponadto ogromną zaletą profesjonalnych zmywarek gastronomicznych jest wysoka temperatura wody, w której myte są naczynia - sięga ona nawet 80 czy też 90 stopni Celsjusza, co zapewnia skuteczne zneutralizowanie wszelkich szkodliwych bakterii i chorobotwórczych patogenów.
W niewielkich restauracjach, gdzie dodatkowo zaplecze kuchenne nie ma sporego metrażu, świetnym rozwiązaniem będą kompaktowe zmywarki podblatowe. Mogą być one bez trudu zainstalowane nawet w niedużej kuchni, jeżeli tylko uda się w niej wygospodarować wolne miejsce pod blatem kuchennym. Zmywarki podblatowe są chętnie wybierane przez właścicieli barów, pubów i kawiarni, gdyż szczególnie efektywnie zmywają szklanki, kieliszki i filiżanki. Oprócz tego modele wyposażone w specjalny kosz nadają się również do mycia talerzy.
Do mycia patelni, dużych garnków czy też mis zdecydowanie najlepiej nadają się zmywarki kapturowe. Są one dość wysokie, ale nie zajmują dużo miejsca, jeśli chodzi o ich szerokość. Ponadto ich cechą charakterystyczną jest bardzo przydatna funkcja ich otwierania i ładowania od góry, co znacznie ułatwia ich obsługę. Poza najpopularniejszymi dużymi zmywarkami kapturowymi dostępne są również mniejsze modele, które dedykowane są myciu drobniejszych elementów zastawy kuchennej, takich jak sztućce czy też talerze.
Zmywarki tunelowe wyróżniają się ponadprzeciętną, bardzo wysoką wydajnością zmywania - najbardziej efektywne modele są w stanie umyć nawet kilka tysięcy naczyń w ciągu godziny. Z tego względu zdecydowanie najlepiej sprawdzą się w dużych, prężnie działających restauracjach i jadłodajniach, które obsługują wielu klientów. Zmywarki podblatowe są również często wybierane jako wyposażenie szkolnych i pracowniczych stołówek.
Z całą pewnością zmywarki gastronomiczne są niezwykle istotnym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Warto dokładnie przyjrzeć się potrzebom restauracji czy też kawiarni, w której dana zmywarka będzie wykorzystywana, aby móc dzięki temu wybrać wysoce funkcjonalny model o odpowiedniej wydajności.